Waarom je vechtende katten altijd uit elkaar moet halen
Vechtende katten, we hebben het allemaal wel eens gezien op straat of misschien zelfs bij je thuis. Not.a.pretty.sight. Ook de vocale omlijsting die er mee gepaard gaat bezorgd mij persoonlijk altijd de koude rillingen. Dat gekrijs en gegil gaat echt door merg en been. Vechten is een serieuze aangelegenheid bij katten. In dit blog leg ik je uit waarom ik vind dat je altijd moet ingrijpen als je katten met elkaar vechten.
Katten vermijden conflicten…
En op het moment dat ze dat niet meer doen is er dus echt iets aan de hand. Vechtende katten zijn daarom niet iets om op zijn beloop te laten gaan. Katten zijn van nature conflict-vermijdend omdat vechten ze kwetsbaar maakt. Ze lopen het risico om ernstig gewond te raken. Een kat die gewond is kan niet jagen en een kat die niet kan jagen die gaat dood van de honger. Nu hebben katten tegenwoordig bijna allemaal personeel en is een hongerdood na een vechtpartij dus niet meer aan de orde, maar het instinct van een kat trekt zich daar weinig van aan.
…en kennen geen overgave
Katten kennen geen overgave-gedrag. Een gevecht stopt niet omdat één van de katten zich gewonnen geeft en de andere als winnaar uit de strijd komt. Een gevecht gaat door tot één van de katten weet te ontsnappen, of tot de dood er op volgt. Dat ontsnappen is trouwens zelden een actie waarbij de ontsnappende kat heel hard weg rent. Wegrennen lokt de agressie van de tegenstander alleen nog maar meer uit. Het ontsnappen is vaak een tafereel dat wel even kan duren, waarbij de ene kat steeds meer afstand neemt van de andere kat. Het woord ‘ontsnappen’ heeft iets acuuts, maar zoals wel vaker bij katten betekent het bij hen weer net even iets anders.
Katten vechten alleen bij een serieus conflict
Wanneer het tot een gevecht komt dan weet je dat er een heel serieus conflict tussen de twee vechtersbazen is. Want de risico’s die bij een vechtpartij horen neemt een kat niet voor het eerste het beste akkefietje. Om zich tot een vechtpartij te laten verleiden moet er echt sprake zijn van een situatie die voor de kat niet te accepteren is. Hij of zij is voor dit conflict bereid zijn lijf en leven in de strijd te gooien. Go figure! Ik hou er nooit van om katten met mensen te vergelijken, maar het is in dit geval best oke om je af te vragen in welke situaties jij bereidt bent om zoveel risico te nemen. Wat moet er daarvoor wel niet aan de hand zijn?
Het grootste misverstand over vechten
Een veelgehoord misverstand is dat katten die bij elkaar leven, vechten om de rangorde te bepalen. En dat je ze daarin hun gang moet laten gaan. Ik moet je hier even uit de droom helpen:
Katten hebben geen rangorde. En dus geen dominantie en geen submissie. Er zijn uiteraard katten met een dominant karakter, maar dat is iets anders dan dominantie als soortspecifiek kenmerk.
Wanneer dominantie een soortspecifiek kenmerk is, zoals bij de leeuw, is er wel sprake van een rangorde. Maar bij de kat is het dus hoogstens een karakterspecifiek kenmerk van de desbetreffende kat en dus niet van de gehele soort. Het ze dus maar uit laten vechten is echt niet aan te raden. Wat dan wel? De vechtende katten uit elkaar halen, direct. Let wel op want vechtende katten kijken niet heel nauw of ze hun tegenstander of hun eigenaar te grazen nemen. Gewapend met een deken of een kussen kun je de katten uit elkaar halen zonder daarbij zelf opengehaald te worden.
De vechtersbazen weer herenigen
Zet de katten apart, zorg dat ze elkaar niet kunnen zien. Als dit betekent dat je er één op moet sluiten in een aparte kamer: het zij zo! Zorg er wel voor dat ook die kat de beschikking heeft over de standaard resources: eten/drinken/kattenbak/slaapplek. Laat de gemoederen bedaren door ze rust te gunnen. Hoe lang dit nodig heeft verschilt per situatie, van een paar uur tot een dag of nog langer. Katten kunnen lang overstuur blijven, dus scheid ze liever te lang dan te kort. Is iedereen weer chill? Dan kun je voorzichtig proberen de katten weer bij elkaar te zetten. Ga niets forceren. Zet ze niet meteen bij elkaar op 1 vierkante meter, laat ze op afstand weer rustig aan elkaar wennen. Dring niet aan op enige vorm van interactie, laat het ze op hun eigen tempo doen. En onthoud: katten kennen geen verzoeningsgedrag en zeggen geen sorry.
Een goede tactiek is om ze bij de hereniging te eten te geven, of iets lekkers. Zo creëer je een positieve associatie: oh daar heb je die etterbak weer maar hee, ik krijg een snoepje. Wat je in dit stadium vooral wilt is dat de ruzie niet opnieuw oplaait en de rust in huis bewaard blijft. Elkaar dulden is hierbij genoeg en in veel gevallen voor dat moment ook het hoogst haalbare. Let op signalen van beginnende agressie en onderschat daarbij het staren/fixeren niet. Dit is een enorm uitdagende actie en een teken van agressie. Maar ook grommen of blazen wil je niet hebben. Gebeurt dit wel, haal ze dan direct weer uit elkaar en probeer het later weer opnieuw.
Als het geen incident meer is: herintroduceren
Slaat de vlam direct of steeds opnieuw weer in de pan, dan heb je waarschijnlijk met een dieper geworteld conflict te maken. Katten die elkaar niet meer kunnen luchten of zien komen daar zonder goede begeleiding bijna nooit samen weer uit. Gelukkig is het in de meeste gevallen op te lossen. Maar dit kost wel tijd en energie. De katten moeten aan elkaar geherintroduceerd worden en dat is een vrij intensief traject dat veel tijd kan kosten. En dan bedoel ik eerder weken dan dagen, soms zelfs maanden.
Moraal van dit verhaal: mocht je nog denken dat je vechtende katten het gewoon ‘lekker samen uit moet laten vechten’, think again!
Wil je meer lezen over de interne belevingswereld van katten? Dan vind je dit blog over emoties bij katten denk ik ook interessant.
Update
Ik krijg veel berichten in de comments en per e-mail met vragen over ruziënde katten, het is een veelvoorkomend probleem. Als bovenstaande aanpak en adviezen niet werken dan is het belangrijk dat je hulp inschakelt van een kattengedragsdeskundige. Deze persoon komt bij je langs om de interactie tussen de katten en de leefomgeving te bekijken, en gericht advies te geven. Ik kan geen advies op afstand geven over dit soort complexe situaties!
Mij is inderdaad altijd verteld dat je het ze maar moet laten uitvechten en dat het dan wel een keer ophoud! Maar Flipje blijft de kat van de buren ook maar in de haren vliegen dus ik had al kunnen weten dat dat onzin is!! Heb je ook nog advies wat te doen als het dus niet alleen je eigen katten zijn maar 1 eigen kat met een andere in de straat?
Hoi Mariska, ook bij een vechtpartij met de buurtkat is mijn advies om ze altijd uit elkaar te halen. Als het om katers gaat dan is het geruzie territoriaal van aard en dat kan lang zo door blijven gaan. Als ze elkaar echt met enige regelmaat zwaar in de haren vliegen en er gewonden vallen dan zou ik zeker met je buren in gesprek gaan om te kijken of je een ‘dienstregeling’ kunt afspreken: Kat X tussen 12:00 en 14:00 naar buiten, kat Y tussen 14:00 en 16:00 (ik noem maar even wat ter illustratie). Normaal maken katten onderling ook zo’n dienstregeling om conflicten te vermijden. Maar als je met een stel vechtersbazen te maken hebt dan kan het handig zijn ze daar een handje bij te helpen 😉
Hallo io ben echt radeloos.met onze rode kater hij gaat naar buiten maar hoor hem heel vaak vechten.Nu blijkt hij met een kater van de buren te vechten en vind dit heel naar helemaal omdat zijn kater bijna 20 jaar is en onze kat net 7.Het gaat er heel heftig aan toe onze kat schreeuwt en gromt echt en heeft een dikke staart en hoge rug.De andere kat zit vaak weggedoken in de bosjes.Nu is die buurman al in gesprek.geweest en heeft gezegd ik trek zijn kop eraf als dit zo doorgaat.Nu is onze kat echt een straatkant en.is echt geen dagen binnen.te houden dan gaat hij slapen en word agressief naar onze hond toe.Het word echt een probleem en weet niet wat ik hier aan moet doen.Heb ook geen zin.in ruzie met de buren.Kunt u mij helpen.en advies geven.Alvast heel erg bedankt.
Hai,
Wij wonen nu een aantal maanden in ons nieuwe huis, met tuin! Na een tijdje wennen mag onze dame naar buiten. De directe buur kat is oké, ze gromde eerst in het begin wat maar ieder heeft zijn eigen tuin. Nu is er een kat in de buurt, die veel katten lastig valt. Zo nu ook onze poes. Ze is meermaals gebeten tot een nare infectie toe. Nu is er weer een knokpartij geweest in onze tuin. De kat waar het om gaat woont echt een blok verder op. Wij jagen hem altijd weg. Kunnen wij nog iets doen? Het gaat in dit geval dus om een poes en een kater. Soms komt de buur kater ook helpen. Dank je wel!
Hi Robin, mijn enige advies is om het gesprek met de eigenaar van deze terror-kat aan te gaan. Het is echt niet oke dat een kat die andere dieren zo terroriseert vrij rondloopt in een wijk en in andermans tuinen. Het is niet jouw taak om die kat uit jouw tuin te houden, het is de taak van de eigenaar om die kat ín zijn of haar eigen tuin te houden 😉 Maar goed, dat is slechts mijn mening. Vervelende situatie! Ik hoop dat het zich oplost. Groet, Judith
Ik heb een broertje en een zusje, waarvan het mannetje behoorlijk dominant is. Soms likken ze elkaar, maar soms schreeuwt het meisje het uit bij vechtpartijtjes (van de pijn?). En rent ze hard weg, als dat lukt. Maar als ik ze uit elkaar haal dan gaan ze allebei aan weerskanten van de deur lopen miauwen. Daardoor vraag ik me steeds af of ze nou spelen of er toch meer aan de hand is.
Hi Jaqueline, is lastig in te schatten zo. Spelen hoort niet met gegil, gegrom of gekrijs samen te gaan. Als het poesje gilt dan gaat het er dus te hard aan toe. Maar het kan beginnen als onschuldig spelen en dan toch uitmonden in een beetje mot of iets te fanatiek gestoei. Eigenlijk zoals je dat bij kinderen ook ziet 😉
Als je vindt dat het te hard gaat is het prima om ze even uit elkaar te halen om de boel te sussen. Maar als ze elkaar vervolgens weer opzoeken en vaker sociaal gedrag vertonen zoals wassen/slapen/spelen samen, dan hoef je je geen zorgen te maken over af en toe een te hard potje stoeien.
Groetjes Judith
Ps Blazen doen ze trouwens nooit naar elkaar en hoge ruggen heb ik ook nog nooit gezien, wat denk jij?
Blazen is een uiting van angst, dus goed dat je dat niet ziet. Grommen is een uiting van agressie, dat zou je ook niet mogen zien. Lichaamstaal zegt in de context van spelen niet zo heel veel. Met spelen oefenen ze namelijk voor een echt conflict en zie je dus allerlei soorten lichaamshoudingen voorbij komen. Je moet dus echt alleen kijken (luisteren) naar welke geluiden je hoort bij het spel. Het moet stil zijn!
Met interesse je site gelezen. Ik heb een poes van 5 jaar mies, had een poes van 16 jaar daarbij en dat ging heel goed. Lotje is overleden. Daarna een kitten genomen, jansje, met 9 weken is ze bij ons gekomen maar ze is nu bijna 5 maanden. Lief leuk beestje. Maar mies blijft grommen en gillen en vechten. Nou moet ik zeggen dat jansje haar aldoor aanvalt, spelen.
Ik word nu toch wel bang dat dit niet gaat lukken. Wordt er vrij nerveus van. Wil er geen een kwijt, heb als zo een stekker gekocht waar ze rustig van worden maar geen resultaat. Heeft u nog een advies. Ben ten einde raad.
Gr marion
Hi Marion, wat vervelend dat het niet zo soepel gaat. Ik kan me voorstellen dat je er wanhopig van wordt. Een stekker als Feliway is geen wondermiddel en is vooral bedoelt als ondersteuning bij een algehele aanpak/therapie. Daarmee alleen ga je het probleem niet oplossen. Je bericht vertelt niet hoe de introductie van Mies en Jansje is gegaan. De kans is groot dat dat te snel is gegaan, waardoor ze een valse start samen hebben gehad en er vijhandigheid is ontstaan. Het leeftijdsverschil tussen de 2 katten vind ik persoonlijk ook erg groot. Mies is al op leeftijd en die doet alles wat rustiger aan. En dan ineens is daar een jong, hyper, actief kitten dat ongetwijfeld een heel lief ding is… maar ook heel druk 🙂 Zeker voor een senior kat.
Maar dit betekent niet dat er niets meer te redden valt. Alleen advisieer ik je wel echt om daarvoor iemand langs te laten komen. Op basis van een verhaal op een scherm alleen is dat gewoon heel lastig. Een specialist kijkt naar de precieze situatie in huis en kan lekker veel vragen stellen en tips geven. Een goede specialist geeft ook altijd een heel eerlijk advies. Ik zou zeggen: probeer het! Als je me laat weten in welke regio je woont kan ik kijken of ik iemand in jouw regio kan adviseren die goed en betrouwbaar is.
Ha Judith,
Wat een leuke site heb je! Ik was informatie aan het opzoeken over mijn 2 schattige knuffelbeertjes en kwam hier uit. Mag ik dan meteen van de gelegenheid gebruik maken en je een vraag stellen?
Ik heb een kater en een poes, niet uit hetzelfde nest. Poes was een maandje eerder bij mij. Ik woon nu op een vrij kleine ruimte met ze (appartementje, huis is in de maak!) en ik zie ze steeds vaker vechten. Of ja, dat lijkt het toch echt, al is het zonder blazen, grommen, geschreeuw etc. Als de kater van de kattenbak komt, wordt hij direct achterna gezeten door de poes, waardoor het lijkt dat de kater ook bang voor haar is. Ze jaagt hem regelmatig op en hij lijkt dan weg te willen en probeert letterlijk onder de koelkast in het rooster te kruipen (wat natuurlijk niet kan). Nou weet ik dat katten niet jaloers kunnen zijn, maar zodra de ander ook op schoot komt liggen, vertrekt de eerste weer.
Kan het dan toch zo zijn dat het nog steeds stoeien is en geen vechten? Ben erg benieuwd!
Alvast bedankt voor je reactie!
Hou, ik heb een probleem thuis met een nieuwe kat. Ik had er drie en nummer vier is drie weken geleden gekomen. Ik heb Pluis, de nieuwe, apart gehouden om rustig te wennen. In de tussentijd is 1 kat doodgegaan. Nu is het tussen Pluis en Floyd (die ik al elf jaar heb) oorlog. De verhoudingen zijn nooit top geweest, maar Pluis is erg angstig, blaast en gromt. Floyd niet maar die zit gezellig te staren van een afstand. Ik kam ze niet samen zetten als ik er niet ben, en als ik er wel ben gaat het moeizaam. Ben nu drie weken verder, en ik hoop dat het nog wat wordt. Hoe lang kan het duren voordat er een gedoogsituatie ontstaat, of zijn er ingrijpende maatregelen nodig.
Hoi,
Ik heb 2 katten. Toepie van 1,5 een vrouwtje en tito een mannetje van bijna 11 maanden, allebei geholpen. Voornamelijk rent tito erg veel achter toepie aan, waarna zij blaast omdat zij dit duidelijk niet fijn vind. Een enkele keer geeft ze weleens een ram terug. Snachts willen ze weleens naast elkaar slapen en vliegen vangen.
Wat kan ik het beste doen? Liefs
Hallo, interessant artikel! Ik heb ook een vraagje ik heb een poes genaamd Lilly, Lilly is net 1 jaar oud. Na heel lang nadenken heb ik er nog een kitten genaamd luna erbij genomen. Ze was 10 weken, we zijn nu 4 weken verder, rustige introductie gehad tussen beide katten en ging me naar mijn idee goed af. Nu durft Lilly wat meer en ook Luna komt lekker uit haar schulpje.. maar ze blijven over de dag achter elkaar aan gaan.. soms lijkt het ook wel spelend. Maar ze raken elke keer weer in gevecht, rollend over de grond. Ik laat het dan even op zijn beloop naar dan begint de kleine te piepen omdat het zeer doet. Dan stop ik ze, en ze rennen niet weg van elkaar maar willen dan weer doorgaan. Gaat dit over? Wat kan ik doen om dit te verhelpen. Gr
Hi,
Vandaag dacht ik een goede daad te hebben gedaan.. maar ik begin me twijfels te krijgen. Ik heb al 3 jaar een kater, grote beest heel aanhankelijk & lief. Voorheen kon hij altijd naar buiten, nu ben ik twee jaar geleden verhuist sindsdien komt hij niet verder dan t balkon. Vroeger als er katten bij hem in de buurt kwamen reageerde die niet eens.. ging liever lui liggen. Ook de nieuwe hond van de buren, die wild staat te blaffen en grommen doen hem niks. Ff een dikke staart en kromme rug, maar geen grommen of blazen. En dat duurde ook maar liefst 30 seconde, voor meneer weer in de zon ging liggen.
Nu is er bij mij in de buurt een kleine poes gevonden, liep al dagen te bleren op straat om aandacht, is ook heel mager. Afgelopen nacht heeft de buurvrouw haar in huis genomen, maar die is allergies voor katten. Dus ik heb aangeboden om haar in huis te nemen. De eerste 10 minuten leek het goed te gaan, vanuit de kater. wel dikke staart maar was zelf nieuwsgierig en kwam even neuzen. Die poes begon gelijk met grommen en blazen.. die werd pittig boos! Tot ze elkaar dus in de haren vlogen, de poes in de gordijnen klom en alle ontlasting van schrik heeft laten lopen. Heel zielig!!
Ik heb ze nu apart gezet, met ieder zijn eigen voorzieningen. De kater ligt al weer heerlijk ontspannen op bed, heeft wat gedronken. zelf ik mocht weer bij hem in de buurt om te knuffelen. Hij zou toch is wat te kort komen.
De poes daar in tegen heeft zich onder de kast gewurmd, zit stil in een hoekje. Heb der snoepjes, voer en water gegeven maar ze wil nog niet echt.
Heb ik er slim aangedaan om die poes in huis te nemen? Of heb ik hele domme keuze gemaakt?
Goedenavond,
Ik email voor raad in huiselijk kattengeweld. Ik heb 2 katten, te weten Balou van 15 jaar die naast veel slaapt en van zijn rust houdt ook heel angstig is zelfs tegen ons (heeft 8 jaar op straat geleefd) en Tijger van nog geen 2 jaar die sinds een half jaar bij ons woont en het spreekt voor zich dat “die kleine” zo noemen we Tijger nog heel speels is en in al zijn naïviteit (mijn inziens) Balou wel eens opzoekt.
Het samensmelting proces volgens het boekje gedaan (3 kattenbakken, 3 voer en waterbakken en rustig aan geïntroduceerd door Tijger op een aparte kamer te houden etc…) Vanaf het begin veel geblaas vanaf Balou zijn kant, hij accepteert niemand in zijn zone ook Tijger niet. Ze kunnen wel samen in 1 ruimte slapen en eten, niet tegen elkaar aan en der moeten nog minstens 4 katten tussen passen, maar toch voor twee gecastreerde katers top. Buiten hebben ze geen problemen geloof ik. Nu is Tijger elke dag zodra Balou van buiten komt op jacht om hem te vinden om hem dan een tik te verkopen. Daarna gaat hij weer weg. Soms ook niet en dat gebeurd meestal als Balou op een eetkamerstoel ligt en tijger vanaf de eettafel gaat zitten vissen. Soms ziet Balou de bui van Tijger van mijlenver aankomen en begint dan al te blazen mocht Tijger toch te dichtbij komen dan gromt Balou zelfs en haalt dan als eerste uit. Het lijkt heftiger te worden, ik heb nog geen bloed gevonden en dat wil graag zo houden.
Wat raad je aan??
Hi Lucia, dit is op afstand niet te beoordelen. Er zou echt iemand bij je langs moeten komen om de interactie tussen de katten te zien en de leefomgeving te bekijken.
hoi
ik heb een kat flow die tijd geleden een kat buiten heeft gezien en zich nu afreageerd op mijn andere katten
wat kan ik hier aan doen. heb ze tijd uit elkaar gezet
Hallo,
Wij willen onze katten herintroduceren maar hebben hierbij een moeilijkheid: normaal liggen ze samen bij ons op bed als we gaan slapen. Dit levert nooit een probleem op. We weten niet of we de kat die we langer hebben bij ons moeten laten, de kat die we later erbij hebben gekregen of geen van beiden (het is de kat die we langer hebben die gestrest is sinds de nieuwe kat er is).
Heeft u enig advies?
Bij voorbaat dank,
Julia
Hallo,
Mag ik ook even een vraag stellen? Ik heb 2 katten, een poes en een kater uit hetzelfde nest. Ze zijn 3 jaar oud, gecastreerd/steriliseerd en konden altijd goed met elkaar overweg… Tot ik deze week opgesloten geraakte in de binnenberging en heel hard heb moeten schreeuwen om bevrijd te kunnen worden. Bij opsluiting hoorde ik al dat t mis ging tssn hun. Keihard gillen, aanvallen… Toen ik bevrijd was, vielen ze elkaar weer aan, heel erg agressief. Ik werd ook bijna aangevallen in een poging ze uit elkaar te halen. Ze hebben nu 2 dagen apart gezeten en vandaag heb ik herintroductie geprobeerd… Zonder suc6 :(… Fientje ging na een korte snuffel partij en lik al gauw weer haar staart opzetten en blazen. Joske vervolgens ook incl grommen en poging tot aanvallen. Heb ze onm weer gescheiden. Ik weet niet meer wat te doen! Eentje zit nu op de zolder (hun kamer). De ander op de gang… Vreemde is wel dat ze beide voor dezelfde deur liggen ieder aan een kant. Is dat ok? Ze grommen niet, mauwen wel… Hoe kan ik ze weer tot elkaar brengen? Ben licht in paniek want wil ze allebei niet kwijt ;(…. Bedankt voor je advies! Groetjes, Wendy
help , ik heb 8 katten 7 kunnen het prima vinden met elkaar maar de 8e , (de laatst bijkomende) pakt steeds het magerste katje die ik heb , die loopt dus ook doorgaans in slowmotion op zijn hoede te zijn , maar meestal is het al te laat , waterspuit feliway ik heb het allemaal geprobeerd ! snuitje alias pablo escobar blijft hem maar aanvallen! ik ben ten einde raad! iemand een goede tip? Heb echt geen behoefte om 1 van mijn kids weg te doen! 8 katers zijn het , en nogmaals nooit iets aan de hand tot nu de afgelopen maanden!
Hallo,
ik heb nu een jaar een kater er bij, elke keer als het savond laat is en ik wil slapen begint het vechten tussen de twee. Dit gebeurd ook wel eens overdag denk ik i.v.m. de zo nu en dan kleine verwondingen die ik vind bij het vrouwtje. Hoe kan het dat ze overdag elkaar wel eens likken en er niks aan de hand is en slapen in de krabpaal elk in een mandje maar savonds elke keer best gevochten word?
Hallo , ik had al 6 maanden een katertje van ongeveer 10 maanden die hier al goed thuis was.
Nu heb ik nog een kattinetje geadopteerd van 5 jaar die hier nu een 1 week zit.
De eerste dag was het een beetje snuffelen en uit elkaars buurt blijven , maar na de 2 dagen grommen ( de kattin van 5 jaar gromt veel naar andere katten volgens het asiel waar ze vandaan komt ) heb ik ze in apparte kamers gestoken.
Iedere dag laat ik ze wel eens samen komen , en het katje loopt direct weg als ze de kattin ziet afkomen en nu komt er telkens een gevecht van tot ik de kattin weer appart kan steken. Het is vooral de kattin die de confrontatie aangaat na 10 seconden dat ze het katertje ziet . Kan ik daar iets aan veranderen ? Dank U
Heb broer en zus. Anderhalf jaar. Altijd samen geweest. Nooit problemen. Gesteriliseerd en gecastreerd. Komen veel buiten. Het mannetje valt opeens steeds zijn zusje aan. De plukken vliegen er uit. Zusje is zo bang dat ze haar plas laat lopen. Zijn behoorlijk wilde katten. Half Bengaal. Maar dit 8s niet normaal. Zusje verstopt zich onder de kast. En broer moet ik dan in zijn nekvel pakken en denkamer uit doen. Wat is wijsheid en hoe kan dat ? Ze slapen rustig een paar uur daarna weer samen.
Hallo!
Ik zag je blog over vechtende katten en mail je daarom ook even voor wat raad.
Wij hebben 2 katten die elkaar erg graag zien, al vanaf dag 1! Ze slapen in dezelfde mand, eten samen, spelen samen en maken nooit ruzie.
Tot nu, onze buren hebben een buitenkat en die loopt regelmatig langs onze ramen. 1 van onze twee katten word helemaal gek en valt onze andere kat aan. Het gaat er heel heftig aan toe en we moeten ze echt een tijd apart zetten na deze ruzie.
Tot hier toe is het telkens terug goed gekomen maar het gedrag en de ruzie word steeds heftiger en ik ben bang dat het op een keer niet meer goed komt.
Heb je enkele tips voor mij om dit op te lossen?
Dankjewel!
Ben vanavond weer flauw van mijn katten. Ben erg goed voor mijn beesten, maar vanavond hebben er twee gevochten. De aanstichter heb ik meteen in huis gehaald. Door al dat vechten krijgen ze het aids virus. Twee van mijn katten hebben het al. Die zitten hier nu op twee kamers apart, omdat de één van buiten komt, en blijkbaar geen eigenaar had. Ik doe er nu alles aan om ze nog een leuk leven te bieden, maar als die twee die de ziekte niet hadden aan het vechten slaan, terwijl ze praktisch naast elkaar staan te eten, dan is het me wel even weer over. Straks hebben ze allemaal aids. En moet ik ze allemaal binnen houden. Nou lekker dan, gaan ze binnen vechten.
Ik heb een kat die door de andere katten constant aangevallen wordt. Tot wonden op haar snuitje. Elke kat heeft een eigen kattenbak, een eigen voerbak en heb schuilplekjes genoeg in huis. Ik heb ook al feliway friends in huis hangen. Met dat alles heb ik net 2 maal de katten uit elkaar moeten halen eerst de een toen de ander…. dit omdat de plukken vacht in het rond vlogen. Ik weet niet meer wat ik moet doen.
Hi kattenvrienden!
Dit artikel is al een aantal jaren oud, maar ik krijg nog vrijwel dagelijks vragen per mail en ook comments onder het artikel. Het is dan ook een hele vervelende situatie om in huis mee te moeten dealen, die je als eigenaar ook enorm veel stress kan opleveren! Ik snap en voel de wanhoop soms dwars door jullie berichten heen en zou graag iedereen willen helpen. Maar ik herhaal nog een keer wat ik ook in het artikel heb gemeld: een goed, op jouw situatie toegepast advies over vechtende katten kan nóóit gegeven worden zonder dat een expert op dit gebied bij je thuis is komen kijken. Ik kan dus niet meer advies geven dan wat ik in dit artikel al heb opgeschreven, helpt dat niet dan heb ik nog maar 1 tip en dat is: schakel een gedragsdeskundige in die bij je langskomt. Ik doe zelf dit soort consulten niet meer, maar er zijn door heel Nederland goede gediplomeerde gedragsdeskundigen te vinden die je kunnen helpen!
Wij hebben een kater van 11 maanden die al behoorlijk groot (en speels) is. Nu hebben we sinds een week een poesje van 9 weken erbij. De eerste 2 dagen was de kater veel aan het grommen en blazen, dus hebben we heel rustig de kitten geïntroduceerd. Het grommen en blazen is geheel voorbij en ook de lichaamstaal van de kater vertelt ons dat ze niet meer agressief is naar de kitten. We laten ze nu af en toe al even bij elkaar, maar we zien dat de kater constant op de kitten wilt duiken en heel speels slaande bewegingen maakt naar de kitten, die natuurlijk in geen enkel opzicht een partij is voor de kater. Het lijkt echt op spelen, maar de kitten vind het niet leuk (hoewel ze, nadat we de kater even hebben afgeleid, zelf weer richting de kater loopt en soms ook uitdaagt). Is dit gewoon een kwestie van geduld of heb je tips voor een betere aanpak om ervoor te zorgen dat de kater niet constant veel te ruig wilt spelen? We spelen bijna de hele dag met de kater, dus daar kan het niet aan liggen.
Als eerste, heel goed dat je er een maatje bij genomen hebt! Dat is leuk voor allebei! De kater is ook nog jong en dus ook nog erg speels. Hoe je het omschrijft klinkt het als onschuldig spelen, en net als bij kinderen gaat dat ook wel eens te ruw. Beide katten moeten nog leren grenzen aan te geven en ze te accepteren. Dat is ook de rol van spel, dat een kat leert dat het spel stopt als het te hard en te fel gaat. Soms is het lastig onderscheid te maken tussen spel en ruzie. Goed om te weten is dat spel altijd in stilte gaat (geen gegrom en gekrijs) en daarbij wisselen de dieren elkaar af: het ene moment is de ene kat ‘aan zet’, het volgende moment de andere kat. Als je ruzie-geluiden hoort of het kitten alleen het spel ziet ondergaan en niet zelf ziet deelnemen… dan is het goed om in te grijpen. Als de kater jong uit het nest is gehaald of geen broertjes of zusjes in het nestje had, dan kan het ook zijn dat hij niet goed heeft geleerd om grenzen te accepteren. Mijn advies zou zijn om er bij te blijven, ze eventjes hun gang te laten gaan en in te grijpen als je denkt dat het te ver gaat. Een kitten dat zelf weer de andere kat opzoekt is een goed teken. Nu zijn katten sowieso best vergevingsgezind, en herpakken ze zichzelf in de regel snel na een vervelende ervaring.
Excuus, ik lees nu pas je laatste bericht. Beschouw bovenstaande reactie maar als onverzonden 🙂
hey
Ik heb 2 katers, 2 broers.
vorige week kwam elmo pas na 4 dagen thuis met duidelijke verwondingen aan het gezicht
en zo bang als wat, hij sluptt over de grond en komt enkle uit de struiken om te eten .
zijn broer ozzy houden we nu al enkele dagen binnen om te eten zodat elmo buiten kan eten
maar gisteren viel ozzy elmo aan ( heel hard) en nu is elmo terug zo bang als in het begin en durft hij niet eens te komen eten ?
een week apart was blijkbaar nog niet genoeg wat nu ?
vroeger hadden ze wel eens ruzie maar kwamen over het algemeen vrij goed overeen
Mijn lieffie heeft een echt trauma omdat er vanaf het schuurdak katten in mijn tuin kunnen komen. Hij zat onder de poep,zijn maatje Fee is veel sterker en heeft dat beest denk ik weggejaagd. Heb je een afgezette tuin is er nog een kat in. Ik ga hekwerk plaatsen bij het schuurtje