Zie jij het verschil tussen spelende katten of ruziënde katten?

‘Kijk nou hoe lief ze samen spelen!’ roept een vriendin over haar twee katten, terwijl de plukken vacht in het rond vliegen.

Rondvliegende plukken vacht is een duidelijk signaal dat er niet gespeeld wordt, maar dat er sprake is van ‘een verschil van mening’. Maar wanneer is het dan spel en wanneer is het ruzie?

De kenmerken van spel

Spelen of ruzie?Met spel oefent een kat voor de jacht en voor een echt conflict. De lichaamstaal zegt daarbij niet zoveel. Je moet letten op de volgende dingen:

  • Spel is geruisloos. Dus geen gebrom, geblaas, gegil of andere geluiden;
  • Bij spel is er steeds sprake van wisseling van rol: het ene moment zit de ene kat achter de andere aan, het volgende moment zijn de rollen omgedraaid;
  • Bij spel worden geen nagels gebruikt;
  • Bij spel wordt er niet (door) gebeten, er is een ‘bijtrem’;
  • Bij spel vliegen er geen plukken vacht door de lucht.

Natuurlijk komt het voor dat iets begint als spel, maar vervolgens uitdraait op wat onenigheid. Zolang het niet escaleert hoort dat er een beetje bij. Escaleert het spel in een echte ruzie en vervolgens zelfs in vechten, dan moet je altijd ingrijpen. Katten die vechten hebben een enorm verstoorde relatie en vechten door tot het bittere einde. In dit blog leg ik uit waarom dat zo belangrijk is.

Spelen of een beginnende ruzie, het ligt soms dicht bij elkaar!