Wat je wel en niet moet doen als je een nestje kittens vindt

Aantal kittens na 4 jaarNu de lente weer is aangebroken worden er ook weer een heleboel kittens geboren. En hoe schattig ze ook zijn, elk nestje wat wordt geboren is er eigenlijk 1 teveel. Er zijn veel te veel katten, ook in Nederland, die geen thuis hebben en zijn toegewezen aan een leven op straat.

En dat komt doordat er nog steeds heel veel katten (ook huiskatten) niet zijn gesteriliseerd en zich dus eindeloos kunnen voortplanten. Dus laat ik dit blog beginnen met een oproep. Alsjeblieft, castreer/steriliseer je kat! Doe je het niet dan kan jouw kat in theorie binnen een paar jaar tijd voor tienduizenden nakomelingen zorgen.

 

Terug naar de kittens. Wat moet je nou eigenlijk doen als je een nestje vindt en er is geen moederpoes in de buurt? Veel mensen zijn geneigd het nestje meteen mee te nemen en naar het asiel te brengen. En hoe goed bedoeld dat ook is, toch is dit niet de beste aanpak!

Een moederpoes laat haar nestje niet zomaar alleen, zeker niet als ze nog heel jong zijn. De meeste poezen zijn ontzettend zorgzaam en zullen het nestje alleen even kort alleen laten om voor zichzelf eten te zoeken. Als je net op dat moment het nestje vindt en meeneemt is de kans een stuk kleiner dat de kittens het gaan redden. Ze moeten dan namelijk geflest gaan worden. En een kitten dat geflest wordt heeft een veel lagere overlevingskans dan een kitten dat drinkt bij de moeder. Ze hebben haar melk, liefde en warmte nodig. Daar kunnen mensenhanden, alle goede bedoelingen ten spijt, niet aan tippen.

Maar wat kun je dan wel doen?
Het belangrijkste is om er achter te komen of een nestje verlaten is, of dat moederpoes nog aanwezig is. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om dit vast te stellen. De eerste duidelijke indicator is hoe de kittens erbij liggen. Zijn ze warm, droog en liggen ze (relatief) stil en tevreden met een vol buikje te slapen? Dan is de moederpoes hoogstwaarschijnlijk nog in de buurt. Een kitten dat in de steek is gelaten heeft waarschijnlijk honger, heeft het koud of is nat en piept de hele boel bij elkaar. Ook als je 1 of meerdere overleden kittens in het nestje ziet is de kans groot dat de moeder er niet meer bij is.

Kittens
Als je vermoed dat de moeder nog in de buurt is dan kun je het beste het nest een paar uur in de gaten houden, om te zien of ze inderdaad terugkeert. Doe dit wel op afstand! Als moederpoes jou ziet durft ze waarschijnlijk niet terug te komen. Laat het nest verder met rust en raak de kittens niet aan. Als de moederpoes bij terugkeer namelijk merkt (ruikt) dat er bezoek is geweest is de kans groot dat ze met haar nest gaat slepen naar een andere plek. De kans dat op dit transport wat kittens achterblijven is groot, nog los van de stress die je moeder er mee bezorgd.

Als je hebt gezien dat de moeder nog aanwezig is dan kun je het lokale asiel inschakelen voor hulp bij het vangen. Ze willen namelijk altijd zoveel mogelijk het complete gezin vangen, zodat moeder voor haar jongen kan blijven zorgen en de poes kan worden gesteriliseerd. Weet je heel erg zeker dat het nestje verlaten is, dan kun je het zelf meenemen en naar het asiel brengen. Het asiel zal de kittens in een pleeggezin plaatsen, omdat het asiel zelf geen goede plek is voor kittens. Dit met het oog op de hoeveelheid zorg en socialisatie die ze nodig hebben.

Aan dit soort pleeggezinnen is trouwens vaak een groot gebrek. Heb je genoeg tijd, ruimte en ben je gek van katten? Neem dan eens contact op met je lokale asiel of kattenopvang om te kijken of je je als pleeggezin kunt aanmelden. Daar zijn ze hartstikke blij mee!