Bloemen en planten die giftig zijn voor katten

Mijn lievelingsbloemen zijn lelies, maar toch heb ik ze nooit in huis. Ik ontdekte een paar jaar geleden dat dit zwaar giftige bloemen zijn voor katten. Elk stukje van deze bloem is een potentieel doodvonnis wanneer het in het buikje van je kat belandt. En het gevaar zit hem niet alleen in het opeten van een stukje blad, steel of bloem. Ook stuifmeel, wat op de vacht komt bij bijvoorbeeld het langslopen en later bij het wassen wordt opgelikt, kan al voor enorme problemen zorgen. Bij een lelievergiftiging komt uiteindelijk de nierfunctie stil te liggen, waardoor er geen urine meer geproduceerd wordt. Dit leidt binnen een paar uur tot de dood.

Lelies zijn dus uit den boze in een kattenhuishouden. En dat geldt ook voor aan de lelie verwante soorten zoals de waterlelie (heb je een vijver?), lelietje-van-dalen, amaryllis en de aronskelk. Ook giftig maar niet dodelijk zijn o.a. tulpen, narcissen en hyacinten. Symptomen die ze hiervan kunnen krijgen zijn bijvoorbeeld braken, diarree, huidproblemen, slijmvliesirritaties of zweren/blaren in het mondje. Ook bij niet giftige bloemen is het nog steeds opletten geblazen, want de voeding die er vaak bij geleverd wordt is ook weer giftig voor katten. Vul de vaas dus niet te hoog en zorg dat de kat er niet bij kan. 

Dan door naar de planten. Heb je een dieffenbachia in huis? Weg.er.mee. Ze zijn net zo giftig en dodelijk als lelies. Ook planten als cyclaam, ficus, hortensia en sansevieria zijn giftig, maar gelukkig niet dodelijk. Hetzelfde geldt voor kerststerren en een gatenplant.

Er zijn nog veel meer giftige planten en bloemen. Ik heb een (niet uitputtende) lijst hier voor je neergezet. Ook je tuin staat er trouwens vol mee. 

De voor katten zeer giftige Dieffenbachia De voor katten zeer giftige lelie De voor katten giftige Lelietjes-van-dalen
v.l.n.r. de zwaar giftige en dodelijke dieffenbachia, lelie en lelietje-van-dalen

Tips om knagen aan (giftige) planten en bloemen te voorkomen

Katten gaan vaak om twee redenen aan planten en bloemen knagen: ze hebben zin in water (krijgen ze binnen als ze van de plant snoepen), of ze hebben zin in gras. De oplossing is even simpel als de reden dat ze het doen: zorg voor voldoende vers drinkwater op meerdere plekken in huis en zorg voor gras. Niet iedereen heeft een grasmat in de tuin, dus in dat geval voldoet een bakje met kattengras ook meer dan prima. Zebragras of slaapkamergeluk zijn ook ongevaarlijke plantjes om je kat van te laten eten.

Een paar simpele maatregelen die een hoop ellende en kosten kunnen besparen. Doen!