Je vraagt je misschien af wat er nou eigenlijk te vertellen valt over wassen. Nou, in het geval van de kat best wel het een en het ander!

Wassen gebeurt niet alleen uit hygiëne

Wist jij bijvoorbeeld dat een kat zo’n 30% van de tijd dat hij wakker is, besteed aan vachtverzorging? Dat is gemiddeld zo’n 3 uur per dag. Het zijn dieren met een enorme persoonlijke hygiëne. Ze beginnen al met zichzelf wassen als ze pas 2 weken oud zijn. Maar hygiëne is niet de enige reden waarom ze zo druk zijn met wassen en poetsen. Een kat wast zich bijvoorbeeld instinctief ook nadat er gegeten is. De reden hiervoor is dat ze de geur van voedsel van zich af willen wassen, om te voorkomen dat roofdieren het ruiken en achter de kat aankomen. Eigenlijk is elke verstoring van de geur van de kat een reden om zich te gaan wassen. Zo zie je vaak dat een kat zichzelf (kort) gaat wassen nadat er een aai is gegeven, nadat hij bij de dierenarts is geweest of nadat hij buiten een blokje om heeft gedaan. Geur is enorm belangrijk voor een kat en wanneer een kat de eigen geur ruikt, voelt dat veilig en vertrouwd.

Wassen als middel tegen weersinvloedenHaakjes op tong kat

Een andere reden voor het uitgebreid wassen van de vacht, is om deze bestand te maken tegen weersinvloeden. Door het
wassen wordt elk haartje glad gestreken en gescheiden, waardoor het isolerende vermogen van de vacht toeneemt. Ook worden de van nature op de vacht aanwezige oliën zo goed verdeeld over de hele vacht. De ruwe tong met haakjes is een perfect hulpmiddel om de vacht op deze manier te verzorgen! Een kat wast zich bij warm weer vaak ook wat vaker. Het wassen werkt dan verkoelend.

Wassen tegen parasieten

Een kat wast zich ook als hij last heeft van parasieten. Het wassen bestrijdt een enkele parasiet en gaat infecties door een parasiet tegen, maar het is geen middel tegen parasieten. Regelmatig ontvlooien (elke maand) en ontwormen (elke 3 tot 6 maanden) is daarom belangrijk. Zeker als je kat buiten komt, maar ook bij binnenkatten is het aan te bevelen dit regelmatig te doen. Je kunt als eigenaar namelijk allerlei parasieten op je schoenen en kleding mee naar huis nemen en zo alsnog je kat besmetten.

Wassen als ontstresser

Van wassen wordt een kat relaxed. Er komt een stofje vrij waar ze rustig van worden. Een kat die net is blootgesteld aan stress (denk aan een close encounter met een vervelende kat in de buurt, of een kind dat gillend achter de kat aanrent) gaat zich vaak wassen om zichzelf gerust te stellen.

Wassen als sociaal gedrag

Elkaar wassen is voor katten een enorm sociale bezigheid. Katten die elkaar niet aardig vinden zullen elkaar nooit wassen of likken. Elkaar wassen versterkt de band en zie je alleen bij katten die in een sociale groep met elkaar leven. Er zijn ook veel katten die hun eigenaar wassen. Ze kunnen je haren een wasbeurt geven, of bijvoorbeeld je handen of armen. Een kat die jou een wasbeurt geeft is erg op je gesteld 🙂

Afwijkingen in wasgedrag

Een kat die zichzelf overmatig of juist bijna niet wast, daar is wat mee aan de hand. Dit kan iets lichamelijks zijn zoals de eerder genoemde parasieten, of een willekeurige andere lichamelijke aandoening of ziekte. Vaak zie je dat een kat zichzelf overmatig gaat likken aan een lichaamsdeel waar hij pijn aan heeft. Dit overmatig likken kan heel ver gaan, tot kale plekken en tot bloedens toe. Ga in zo’n geval altijd naar de dierenarts.

Stress is vaak ook een reden voor afwijkend wasgedrag. Een kat kan zichzelf hierdoor excessief gaan wassen, of juist stoppen met zichzelf te verzorgen. Katten zijn stresskippen en houden totaal niet van verandering. Als je vermoed dat je kat last heeft van stress dan is het dus belangrijk dat je uitzoekt wat de stress veroorzaakt en daar een oplossing voor verzint. Dit blog van een tijdje terug helpt je misschien op weg. En onderschat ook iets als verveling niet. Een kat die zich verveelt kan extra veel gaan wassen, extra veel gaan slapen, extra veel gaan miauwen, of het huis (extra) gaan slopen. Of alle vier.

Helpen bij het wassen

Katten zijn in principe prima in staat om zichzelf goed Kat douchen
schoon te houden. Maar soms kunnen ze thuiskomen en zo vies zijn, dat er geen beginnen aan is om zichzelf schoon te wassen. En in sommige gevallen kan dat zelfs gevaarlijk zijn, als ze bijvoorbeeld onder de motorolie of andere zooi zitten. En dan zit er maar 1 ding op: douchen! De meeste katten vinden dit geen pretje, of je moet zo’n kat als op het plaatje hiernaast treffen. Zorg dus dat de badkamerdeur dicht is. Hou je kat stevig vast in het nekvel en verslap.je.grip.niet. Zodra je kat dat voelt is de kans groot dat hij als een vogel gevlogen is.

Mijn ervaring met Roosje is dat een extra paar handen geen overbodige luxe is. Zo kan 1 iemand de kat goed vasthouden en de ander de sproeikop bedienen en de kat goed inzepen. Gebruik de sproeikop om de kat nat te maken, zorg dat het water niet te heet is (lauwwarm is prima). Gebruik een speciale kattenshampoo om de kat mee in te zepen. Shampoo voor mensen is voor de gevoelige kattenhuid te agressief. Spoel na het wassen alle shampoo heel goed uit. Achtergebleven shampoo kan namelijk voor huidirritatie zorgen. Droog de kat na het badderen goed af en laat hem pas weer naar buiten wanneer hij helemaal is opgedroogd.

Oversprong

De meeste katteneigenaren kennen dit wel: je kat is aan het spelen of aan het rennen en ineens uit het niets stopt hij en geeft hij zichzelf een paar likken. Dit wordt ‘overspronggedrag’ genoemd. De kat doet dit als hij zich eigenlijk even niet zo goed raad weet met een situatie. Of als een poging om een prooi te pakken mis gaat. Het is eigenlijk een stukje acteerwerk om het te doen lijken alsof hij alles onder controle heeft. ‘Ik was niet aan het jagen hoor, ik ging me net even wassen!’ Uhuh.

Zo zie je dus maar, er is genoeg te vertellen over katten die zichzelf wassen!

Groet,

Judith