Alles wat je nog niet wist over de snorharen van de kat.

De snorharen zijn onderdeel van een heel arsenaal aan tastharen. Deze bevinden zich, naast die op de bovenlip, ook boven de ogen, op de kin en achterop de voorpoten. Tastharen werken eigenlijk als een soort navigatiesysteempje, een bij de geboorte meegeleverde Google Maps. Ze nemen de kleinste trillingen in de lucht waar, die worden doorvertaald naar nuttige informatie waarmee ze zich in het donker kunnen oriënteren en voortbewegen. Ook kunnen ze hiermee makkelijk door nauwe ruimtes navigeren. Afstanden worden er mee ingeschat, de omvang en exacte locatie van prooien worden er mee vastgesteld en de beste plek voor de genadebeet in de prooi wordt er mee bepaald.

Katten kunnen voorwerpen die zich pal voor hun neus en op minder dan 30 cm afstand bevinden niet zien. Dit herken je misschien wel van wanneer je iets lekkers voor je kat haar neusje houdt en ze dat maar niet door heeft. Ook om deze reden zijn snorharen onmisbaar. Op het moment dat een kat bijvoorbeeld een prooitje uit de lucht vangt gebruikt ze hierbij in de laatste paar fracties van een seconden niet meer haar ogen om de prooi te volgen, maar haar tastharen. Zonder deze tastharen wordt jagen in het algemeen, maar zeker in het donker, een taaie klus!

De tastharen zijn zo gevoelig dat zelfs de trilling van een voorwerp
dat tweeduiLange snorharen bij de katzend keer zo dun is als een mensenhaar (!!) ermee kan worden waargenomen. Er wordt daarnaast gedacht dat katten hun tastharen ook gebruiken om te bepalen of ze ergens doorheen passen.

De theorie hierbij is dat snorharen net zo breed zijn als het breedste punt van de kat. Als de snorharen niet passen, dan past de rest dus ook niet. Klinkt heel logisch en je ziet inderdaad ook niet vaak dat een kat ergens in vast komt te zitten. Maar het is nooit wetenschappelijk onderzocht. En hoewel ik het een grappige theorie vind, betwijfel ik ook of het wel zo is. Er zijn namelijk genoeg katten die veel langere snorharen hebben dan het breedste punt van hun lichaam. Kijk maar eens naar het prachtige exemplaar hier naast. De langste snorhaar ooit gemeten was trouwens 17,4 cm lang. De
Finse kat Mingo staat hiermee in het Guiness Book of Records.

Hoe het werkt

Tastharen zitten drie keer dieper in de vacht dan normale haren. Ze worden daar omringt door spierweefsel, zenuwen en bloedvaten. De wortel bestaat uit twee lagen met daar tussenin een soort cilindertje, de bloedsinus. Deze is gevuld met bloed. Wanneer een tasthaar beweegt, door aanraking of trilling van de lucht, dan beweegt ook het bloed in de bloedsinus. De zenuwen geven deze signalen direct door aan de hersenen.  Mooi systeem of niet dan!? Er zitten aan elke kant 12 snorharen, in 4 rijen. De onderste rijen kunnen dankzij de spieren onafhankelijk van de bovenste rijen bewegen.

Een moederpoes wil de snorharen van haar kittens nog wel eens afbijten om er zo voor te zorgen dat het jonge spul niet te ver aan de wandel gaat. Best drastisch, maar erg effectief. Een uitgevallen of afgebeten snorhaar groeit trouwens gewoon weer aan. Maar knip de snorharen NOOIT af! Daarmee maak je je kat feitelijk invalide.

Snorharen als coSnorharen2mmunicatiemiddel

Snorharen zijn ook een super handig communicatiemiddel. Staan de haren naar achteren en liggen ze tegen de wangen aan? Dan kan dit wijzen op verlegenheid, angst, of beginnende irritatie. Dit is ook de positie waarin ze staan wanneer katten elkaar begroeten. Het gezicht lijkt dan namelijk minder groot en dus minder bedreigend. Is de kat aan het spelen, lopen of aan het jagen dan staan de snorharen juist helemaal naar voren. Ze zijn op dat moment ‘in functie’ en worden gebruikt om de omgeving zo goed mogelijk waar te nemen. Snorharen die loodrecht staan ten op zichte van het hoofd van de kat horen bij een kat die ontspannen en happy is.

 

 

Tot slot nog een tip: omdat snorharen zo gevoelig zijn is het slim om etensbakjes te gebruiken die plat zijn. Bij bakjes met een hoge, opstaande rand zitten de snorharen al gauw in de weg. En dat geeft door de hoge gevoeligheid een vervelend gevoel.

Nog veel meer mooie snorharen zijn te zien op dit board op het Catterrific Pinterest account. Enjoy!

 

 

In de serie ‘Alles over’ behandel ik elke aflevering een ander interessant lichaamsdeel of bijzondere eigenschap van katten. In de volgende ‘Alles over’ zijn pootjes en teentjes aan de beurt!