Alles wat je nog niet wist over kattenpootjes en teentjes

Kattenpootjes, en dan met name de kussentjes onder de tenen, zijn voor veel mensen een bron van vertedering. Ik snap dat. Die mooie roze zachte kussentjes, het is een schattig gezicht. Was het je trouwens al eens opgevallen dat die kussentjes verdacht veel lijken op een teddybeer?

Kattenpootjes teddybeer

 

Maar de pootjes en teentjes van een kat zijn veel meer dan alleen die schattige teddybeer kussentjes. In dit blog vertel ik je er alles over.

De nagels
Om te beginnen die 18 stiletto’s. Iedereen die er ooit mee in conflict is gekomen weet dat ze vlijmscherp en genadeloos zijn. De nageltjes zijn enorm belangrijk voor een kat, ze bepalen voor een groot deel haar identiteit.  Ze worden gebruikt om te markeren, te klimmen, te verkennen en te jagen. Het is een belangrijk hulpmiddel om het evenwicht te kunnen bewaren op smalle randen en hekken. Zonder nageltjes is een kat weerloos en verloren. Om die reden is het amputeren van kattennagels in Nederland gelukkig al heel lang verboden. Helaas komt het in landen als de VS nog veel voor, hoewel de lobby om er mee te stoppen ook daar steeds meer aanhangers krijgt.

Kattennagels knippenDe meeste katten zijn prima in staat om hun eigen nageltjes kort genoeg te houden, door te krabben aan krabpalen, bomen of euhh.. meubels. Maar soms kan het nodig zijn om te ze een beetje bij te knippen. Nageltjes mogen namelijk niet te lang worden, dan groeien ze in de kussentjes en dat is pijnlijk. Gebruik voor het knippen altijd een speciaal daarvoor bestemd schaartje. De voorpootjes kun je het makkelijkste knippen als de kat bij je op schoot zit, als een kind. Door zachtjes in de teentjes van de kat te knijpen komen de nageltjes tevoorschijn. De achterste kattenpootjes laten zich het makkelijkste knippen als de kat ligt.

Knip de nagels niet te kort en in de juiste richting. Je mag sowieso alleen in het witte gedeelte van de nagel knippen. Het roze gedeelte is het ‘leven’ en als hier in geknipt wordt doet dat zeer en gaat het bloeden. 

De kussentjes
Een kat loopt, net als een hond, op haar tenen. De ‘hak’ van de voet raakt bij het lopen de grond niet. De kussentjes onder de tenen zijn enorm gevoelig, ze voelen de lichtste trillingen en werken hierdoor bijna als een tweede set snorharen. Ze geven informatie door over de soort ondergrond waar de kat op loopt en helpen de kat zo zich in het donker te oriënteren. Wanneer een kat iets onbekends of interessants tegenkomt, zal ze dit ook altijd eerst met de voetkussentjes inspecteren, voordat ze er bijvoorbeeld aan gaat snuffelen. Deze aanraking geeft de kat veel informatie over wat er voor haar ligt: de temperatuur, of het beweegt (lees: leeft) en wat voor iets het is. Door het object voorzichtig meerdere keren aan te tikken kijkt de kat of er nog wat beweging in te krijgen is.

Omdat de kussentjes zo gevoelig zijn vinden de meeste katten het niet prettig om daar aangeraakt te worden. Sowieso zijn bij de meeste katten de kattenpootjes in zijn geheel een ‘no go’ area.

Polydactylie bij een katPolydactylie
Polydactylie is een erfelijke aandoening waarbij je meer tenen hebt dan je hoort te hebben. Een ‘normale’ kat heeft 5 tenen voor en 4 tenen achter. Bij polydactylie heeft een kat tot wel 7 tenen aan een poot. Ze hebben hier geen last van. Vaak is het zelfs wel handig, zo’n extra teen. Geeft bij het jagen nog meer grip op een prooi en het helpt bij het bewaren van het evenwicht.

In de plaats Halifax in Canada zijn bijna alle katten polydactyl. Het is een erfelijke aandoening, en vrijwel alle katten daar zijn aan elkaar verwant. In Europa komt de aandoening juist vrij weinig voor. Je ziet het verschijnsel regelmatig bij Maine Coon katten.

 

Tot slot nog een paar andere leuke weetjes over kattenpootjes en tenen:

  • Een kat heeft, net als een mens, een dominante poot die ze gebruikt bij lastige klusjes. Poezen zijn meestal rechts, katers meestal links;
  • Rassen als de Maine Coon, de Siberische en Noorse boskat en de Lynx hebben dikke plukken haar tussen de teentjes. Als ze door de sneeuw of een moeras lopen spreiden ze de teentjes uit elkaar, waardoor ze bijna niet meer wegzakken;
  • Een huiskat kan zich prima redden met slechts drie of zelfs maar twee pootjes. Check maar eens het katje Roux, die is geboren zonder voorpoten;
  • Een kat kan alleen door de kussentjes op haar tenen zweten.

Wil je ook alles weten over snorharen? Klik dan door naar onderstaand blog:
Alles over… snorharen!