Sinds een aantal jaar ben ik een groot fan van het eiland Ibiza. En sinds ik een klein meisje was ben ik een groot fan van katten. Het is dan ook niet zo gek dat ik ook groot fan ben van een stichting waarin deze 2 dingen heel mooi samenkomen: Care 4 Cats Ibiza. Ik heb me sinds kort als vrijwilliger bij Care 4 Cats aangesloten, dus het leek me leuk jullie wat meer over deze geweldige organisatie te vertellen.
Hoe het begon
Care 4 Cats is in het jaar 2000 opgericht door de Britse dame Angela Collins. Zij was het jaar daarvoor op vakantie op Ibiza toen zij vanuit haar hotelkamer een zielig wit zwerfkatje zag. In haar zoektocht naar een oplossing voor dit katje, kwam ze tot de ontdekking dat er op Ibiza weinig tot niets geregeld is voor zwerfkatten. Ze worden letterlijk aan hun lot overgelaten en planten zich eindeloos voort. En dus nam ze het heft in eigen handen en begon vanuit het Verenigd Koninkrijk de stichting Care 4 Cats.Doelstelling van de stichting: de groei van de zwerfkattenpopulatie een halt toeroepen door het opzetten van een castratieprogramma. Met een team van dierenartsen, een paraveterinair en een ‘trapper’ (iemand die de katten vangt in een speciale vangkooi) keerde Angela terug naar het eiland en ving in 10 dagen tijd 300 katten. Deze werden allemaal gecastreerd en weer los gelaten.

Care 4 Cats Ibiza vrijwilligers

TNR
Deze aanpak is wereldwijd bekend onder de naam Trap Neuter Return (TNR). Vrij vertaald: Vang (Trap) Castreer (Neuter) en Plaats terug (Return). De katten worden na het vangen gecastreerd en medisch gecontroleerd. Ter herkenning wordt een klein puntje van het oor afgeknipt. Hierdoor is het duidelijk dat de kat is gecastreerd en zal het dier bij een volgende vangactie dus niet onnodig weer geopereerd worden. Na de ingreep wordt de kat (meestal) weer in de eigen leefomgeving vrijgelaten.Zwerfkatten leven in kolonies, dus er worden vaak meerdere katten tegelijkertijd gevangen en geholpen. Na het vrijlaten wordt de kolonie in de gaten gehouden door een vrijwilliger. Deze persoon voert de katten, kijkt of er geen nieuwe (ongecastreerde) katten bijkomen en houdt hun gezondheid in de gaten. Wanneer een kat ziek wordt of gewond raakt, wordt deze opnieuw gevangen en verzorgd. Door deze aanpak zorgt de kolonie voor zo min mogelijk overlast, en kunnen ze in relatief goede gezondheid leven.

TNR is de meest humane manier om een kattenpopulatie te controleren. Door het probleem in de kern aan te pakken, namelijk bij de voortplanting, voorkom je dat kattenpopulaties eindeloos blijven groeien. Een ongecastreerde poes ‘produceert’ jaarlijks 4 tot 6 nestjes. De kittens uit deze nestjes planten zich vervolgens ook weer voort. Hierdoor zorgt 1 poes binnen het tijdsbestek van slechts een paar jaar voor een toename van de kattenpopulatie met vele duizenden katten.

Voortplanting katten

Er wordt bewust gekozen om ook de katers te castereren en niet alleen de poezen. Ongecastreerde katers zij zeer territoriaal en agressief, wat leidt tot vechtpartijen, verwondingen en dus nog meer medische kosten om de katten weer op te lappen. Eenmaal gecastreerd zijn katers veel rustiger, relaxter en gelukkiger. En zorgen ze voor minder overlast voor de bewoners van Ibiza.

Sinds die eerste groep van 300 katten heeft Care 4 Cats meer dan 16.000 katten geholpen. Nog steeds gaat elk najaar een groep vanuit de UK naar Ibiza om een grote vangactie te doen. Maar ook door het jaar heen worden katten gevangen en gecastreerd en weer vrijgelaten. En hoewel het nog steeds de primaire doelstelling van Care 4 Cats is om het TNR programma te runnen, zie je dat er ook aanverwante activiteiten bijkomen. Zo worden er regelmatig katten gevangen die geschikt zijn om bij een gezin te komen wonen. Voor deze katten, zo’n 200 per jaar, wordt een ‘forever home’ gezocht. Adoptanten komen uit heel Europa, dus regelmatig gaat er een kat mee het vliegtuig in om ergens op het vasteland een nieuw leven te beginnen.

De kliniek
Care4Cats beschikt zelf (nog) niet over een opvang of faciliteiten om katten tijdelijk te huisvesten. Katten die verzorging nodig hebben worden nu bij vrijwilligers in huis opgevangen, soms wel 20 tegelijkertijd. Wel zijn er plannen om een eigen kliniek te openen, waar ook ruimte zal zijn voor de opvang van enkele katten op medische gronden. Voor het stichten van de kliniek is de lieve som van 300.000 euro nodig, ruim 1 ton daarvan is inmiddels opgehaald. Door de komst van de kliniek zullen de kosten voor de castraties, die nu bij de lokale dierenartsen worden gedaan, drastisch omlaag gaan. Gemiddeld kost een castratie plus de benodigde nazorg nu 40 euro per kat. In de eigen kliniek zullen de opbrengsten van de behandeling van huisdieren (die daar ook welkom zijn) de kostprijs voor de castraties van de zwerfkatten (zo’n 20 euro) in zijn geheel dekken.

De stichting is voor haar werk geheel afhankelijk van donaties en vrijwilligers. Zeker in de zomermaanden is er een chronisch tekort aan vrijwilligers, tijd, ruimte en geld. Elk jaar worden er ondanks alle efforts weer honderden kittens geboren die gevangen, gecastreerd en eventueel geplaatst moeten worden. Dat voelt soms alsof je dweilt met de kraan open. Een druppel op een gloeiende plaat is het gelukkig allerminst. Care 4 Cats heeft echt al een enorm verschil gemaakt voor de katten van Ibiza, en blijft dat doen zolang er genoeg middelen binnen komen om dit te financieren.

Je vindt Care 4 Cats op Facebook en op hun eigen website. Via de website kun je ook doneren.