Een paar weken geleden was ik bij de stichting Kattendorp in Harfsen. Vandaag vertel ik je alles over deze bijzondere plek!

Stichting Kattendorp bestaat al sinds de jaren 60. Destijds werd op de boerderij in Harfsen een kleinschalige opvang voor katten ingericht in de varkensstal. Inmiddels zijn we enkele decennia verder en heeft de stichting plek voor zo’n 200 katten, verdeeld over 4 verschillende rennen.

Stichting Kattendorp

Een ren bestaat uit een binnenverblijf voor de koude en natte dagen, en uit een buitenverblijf. In de buitenverblijven zijn overal schuilplekjes en kleine huisjes neergezet zodat katten die echt niet naar binnen willen, altijd lekker buiten kunnen zijn. Met voer en drinken binnen hand (poot) bereik. Ook is er een aparte quarantaine en ziekenboeg aanwezig. Daarnaast lopen er enkele katten los over het terrein. Zij hebben het voor elkaar gekregen elke keer weer uit de ren te ontsnappen (ondanks afrastering en stroomomheining!) en er is besloten ze maar gewoon lekker hun eigen gang te laten gaan.

Kattendorp 'Bos ren'

Een van de rennen, prachtig gelegen tussen de bomen midden in het bos.

Stichting Kattendorp huisjes

De rennen zijn mooi aangekleed met o.a. kleine houten huisjes met een laag stro er in.

Kattendorp huisje

Één van de huisjes van dichtbij.

Kattendorp kattenopvang

Gezellig met elkaar schuilen voor de regen.

 

De stichting biedt onderdak aan zwerfkatten en aan asielkatten die niet meer herplaatsbaar zijn. De katten blijven hier tot de dood. Er wordt dus niet gezocht naar een plek om de katten te herplaatsen. Een gedeelte van de katten is niet zo dol op mensen, en door de manier waarop de opvang is opgezet kan het contact met mensen tot een minimum worden beperkt. Dit zorgt voor de nodige rust en ontspanning bij deze katten.

Kattendorp 'Bos ren'

In de bosren wonen de katten die het meest verwilderd zijn.

 

Maar er zijn ook genoeg katten die wel dol zijn op mensen en graag en veel willen knuffelen. Met een flinke groep vrijwilligers wordt elke dag voorzien in deze knuffelsessies, nadat er uiteraard uitgebreid is schoongemaakt en er is gezorgd voor eten en vers drinkwater. Elke dag opnieuw weer een enorme klus!

Kattendorp bewoner

Deze kat houdt wel van wat aandacht en knuffels.

Kattendorp bewoner Fleurtje

Dit mooie schildpadje met wit heet Fleurtje.

 

Stichting Kattendorp is een prachtige plek. Niet op zijn minst door de ligging in een mooie, rustige bosrijke omgeving en de manier waarop de verblijven van de katten heel mooi zijn ingericht. Het is vooral een prachtige plek doordat het een thuis biedt aan een groep katten die vaak over het hoofd wordt gezien omdat ze zo ‘lastig’ zijn. Ik vind het fantastisch dat deze katten hun dagen niet uitzichtloos hoeven te slijten in een asiel. En dat ze al helemaal niet met een spuitje naar de kattenhemel worden gestuurd, omdat er in onze maatschappij nou eenmaal nauwelijks plek is voor dit soort dieren. In het Kattendorp hebben ze nog een heerlijk, relaxed en gezellig leven. Met zoveel of zo weinig aandacht als ze willen, met respect voor hen als dier en met alle zorg, liefde en aandacht die ze nodig hebben.

Kattendorp 'Witte ren'

Katten in de ‘Witte ren’.

Kattendorp 'Grote ren'

Katten in de ‘Grote ren’. Goed zoeken in de foto 😉

 

Stichting Kattendorp is afhankelijk van giften om hun werk te kunnen doen. Via hun website of Facebook kun je doneren. Ook is het mogelijk om een bezoekje aan Kattendorp te brengen. Zeer de moeite waard! Alle info hierover vind je ook op de site van Stichting Kattendorp.

Ik draag graag een klein steentje bij aan het goede werk van dit soort opvanglocaties, door over ze te schrijven op Catterrific.nl. Ken jij nog bijzondere opvangplekken in Nederland die ik kan bezoeken en een blog over kan schrijven? Laat het dan even weten in de comments!